Pages

Sunday, February 6, 2011

Jom Sign Up Twitter!

Hello :D

Entri lepas dah cerita sikit tentang 'Ape Itu Twitter'.. Kali ni nak ajak korang Sign Up Twitter pulak kepada yang berminat.. Nak pesan dulu kat sini.. Kalau tak nampak jelas ape yang ada dalam gambar tu, sila klik pada gambar.. Ataupun right click > open in new tab.. Ini kerana saya tidak begitu pandai dalam meng-edit gambar.. Hu3.. Aku gunakan contoh seorang untuk buat account Twitter ni yang bernama gyaha3..

Mula2 Sign Up..


Isi borang dulu.. Biasa lah nak daftar apa2 memang ada borang kan..
Ketika pilih username anda, sila bersabar ye sebab mungkin username yang anda mahu mungkin dah ada orang guna.. Aku dulu pon nak guna nama Khairi.. Ramai sangat Khairi dalam dunia ni.. Fikir punya fikir punya fikir, terciptalah ChuyRys.. Bukan Churp Churp ataupun Chury2 Chupke2 ye.. Hu3..


Tips username: Sila kraetiv memilih ID Twitter anda.. Jangan terlalu panjang sehingga susah nak ingat & mudahkan orang lain nak mention nama korang.. Orang lain tak ingat, takut2 tuan/puan Twitter sendiri yang lupa ID.. 
Terms of Service tu kalau korang rajin, bacalah.. Kalau malas, agree je.. Hu3..

Adakah anda manusia? Kalau manusia isi la.. Hu3..


 Kalau masuk blog Akak Lizarazak mana ada soalan macam ni.. Dia bagi soalan Math.. Ha3..

Ini kalau nak follow orang yang popular.. Tapi susah sikit kalau tweet dengan orang popular ni.. Jadi, cari lah orang2 awam biasa ye.. Hu3.. Kalau nak follow Justin Bieber ke terserah kepada masing2.. Hu3..


Ini untuk import address dalam email kita.. Nak check ada tak kawan2 korang yang dah register Twitter..


 Aku rasa tak perlu kot.. Skip je la.. Hu3..

Done! Pejam celik pejam celik je.. Ha3.. Sekarang dah sampai ke halaman Twitter.. Apa yang perlu buat sekarang ialah pengesahan email.. Jadi, kena bukak email tengok ada tak email dari Twitter..


Ha! Ada pon!


Bukak email dari Twitter tu, bukak link yang Twitter bagi.. Baru la Twitter korang tu dah sah betul korang punya..

Dah selesai.. Pertama sekali kenalah survey dulu apa yang ada dalam Twitter.. Explore je.. Kalau korang click ape entah korang tak tahu, back je la ataupun click je Home.. Hu3..


Ada nombor kaler merah dalam gambar.. Aku akan terangkan setiap nombor.. Gambar2 lain nanti ada nombor.. Jangan risau ye.. Hu3..

1. Switch to Old Twitter : Old Twitter adalah version yang lama.. Sekarang pakai New Twitter tapi buat masa sekarang Old Twitter masih ada untuk digunakan & menyedihkan Old Twitter akan di lupuskan tidak lama lagi.. Macam Facebook lah.. Sekarang pakai New Facebook.. Tak ada dah Old Facebook.. Hu3.. New Twitter sedikit berat.. Aku suka guna New Twitter pada Ubuntu.. Rasa ringan weh.. Ha3..


1. Nama korang
2. Username atau ID korang
3. Email korang
4. Bahasa yang korang guna.. English je.. Tweet bahasa ape2 pon tak kisah..
5. Time zone - Kuala Lumpur (GMT +08:00)
6. Location - korang nak letak pon boleh.. Tapi rumah aku ni dalam hutan.. Nama tempat pon tak ada.. Hu3
7. Yang ni aku rasa tak perlu kot nak check box tu..
8. Protect tweets - yang ni kalau korang takut ada yang skodeng Twitter korang, protect je.. Hu3
Dah siap semua pastu jangan lupa tekan Save..

Ni plak kalau nak tukar password..


Hantar tweet dari mobile..


 Aku rasa cara ni guna kredit banyak.. Aku guna gladlyCast.. Atau guna service Celcom atau Maxis lagi murah seminggu RM1..

Ni untuk notifications korang akan dapat melalui email..


Kalau tak nak serabut, uncheck je semua.. Ha3.. Tapi lagi penting korang check untuk kekal up-to-date..


1. Gambar korang atau lebih mesra alam di panggil avatar.. Bukan cerita alien avatar tu..
2. Nama betul korang..
3. Location - aku rasa tak boleh panjang2.. Buat ringkas2 je..
4. Website korang iaitu blog ataupun Facebook..
5. Bio korang.. Ikut korang lah nak letak ape kat situ.. Hu3..
Jangan lupa Save ye..


Design! Ikut suka korang nak design macam mana tapi jangan guna colour yang cerah sangat sampai mata korang sakit & mata pelawat page korang pon sakit..


Ni connections dari ChuyRys..
Connection ni macam nak minta izin la kalau korang nak gabung guna application lain bersama Twitter..
Revoke Access adalah untuk tamatkan riwayat service tersebut..

Selesai Settings! Hu3.. Sekarang jom ke Home!


Sekarang di Home..
1. What's Happening? - Tempat korang tweet.. Taip kat situ & tekan Tweet (No. 2)
3. Ni ialah Timeline korang di mana tweet korang & yang korang follow akan muncul di sini..
4. Mentions - ni pulak timeline tweet2 yang ada menyebut nama korang.. Cth: Jom g lepak kedai dengan @gyaha3
5. Retweet - fungsi retweet ialag untuk meng-post kembali atau repost tweet dari orang lain..
6. Searches - List search yang korang save akan muncul di sini.. Korang boleh search macam2 di kotak no 16.
7. List - List ni macam group lah.. Ada orang yang add korang, korang boleh follow atau unfollow group tu.. Ni tak akan mengganggu ketenteraman korang tak macam group Facebook!
8. Ni pula adalah bilangan tweet korang..
9. Ni ialah latest tweet korang..
10. Trends - atau trending.. Ni adalah perkara yang sibuk orang tweet di dunia ni! Lee Chong Wei pon pernah jadi trending.. Ha3..
11. Ni plak iklan untuk application2 twitter..
12. Untuk view Profile korang..
13. Messages - atau lebih di kenali dengan nama DM ( Direct Messages) ia untuk mesej di antara dua orang & tiada orang lain boleh baca kecuali hackers.. Ha3..
14. Who To Follow - orang yang popular untuk korang follow perkembangan diorang..
15. New Tweet - sama juga macam no. 1
16. Tempat untuk search macam2 yang korang nak cari..


Sekarang di Profile korang..
1. Edit Your Profile akan bawa korang ke settings..
2. Untuk create list atau group..


Ni pula ruangan untuk korang berDM dengan sahabat korang.. Nak gosip2 pon boleh tapi kurangkan dosa ye.. Hu3..


Ni adalah page profile orang lain iaitu @ChuyRys..
1. Click untuk follow..
2. Mention ni kalau nak lebih senang, taip tweet & letak simbol @username.. Jika tak ada simbol @, nothing interesting happen..hu3
3. Block!
4. Spam! Ni akan block skali..

Sekian tutorial yang seberapa ni :)


Note : Sila pedulikan tweet dari @ChuyRy sebab aku tak boleh login twitter tu..


Thanks for reading :)

5 comments:

  1. Saya baru buat acc twitter. Follow saya k http://twitter.com/Loqoe

    LOL

    ReplyDelete
  2. marilah...
    meramai-ramaikan...
    jumlah pengguna twitter.

    ReplyDelete
  3. wahhh...detail gitu...kalau ada yg x paham gak, xtau la sis...

    ape lagi...jom jom jom, jom la sign up twitter

    ReplyDelete
  4. wooahhhh details giler...tp masih ramai yg tak tahu nk gn twitter kn..kita plak da sampai tersalah gn untuk chat heeee

    ReplyDelete
  5. nak sign up kali kedua boleh x... :D

    ReplyDelete