Pages

Friday, July 16, 2010

Lawatan & Pengalaman Yang Best, Sedih & Mengejutkan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera :)

 Minggu lepas 9 - 11 Julai 2010, sekolah aku ade buat lawatan ke Pulau Pinang & Kedah..aku join la sebab nak rehatkan otak ni..tapi aku rase same je otak aku ni..kah3
Aku nak cerita sikit² je tentang lawatan tu..entri ni mungkin akan penuh dengan gambar..
Ade satu part tu aku nak bagitau korang tentang satu masjid yang kitorang singgah nak solat..ade benda penting aku nak share dengan korang :)

Mule² hari Jumaat lepas Asar, kumpul kat sekolah..pastu bahagikan bas..aku naik² bas tinggal tempat paling belakang yang kosong..jadilah daripada x ada..alhamdulillah aku dapat bas yang geng sekelas dengan aku..perempuan yang kaki gelak pon ade sekali..riuh bas sampai cikgu tegur..hua3





(Makan di R&R)

Lame jugak la nak sampai tempat menginap..banyak kali aku tertido..sampai tempat menginap pukul 10 camtu..sampai minum air teh o panas pastu terus masuk bilik..x sabar nak tidur..hu3
Naik² ingatkan satu bilik empat orang ke..rupanye tidur dalam dorm..xpe lah..tidur je la



(Dari kiri : Fayyadh, Epoi, ChuyRy, Shuhairi, Syafiq..atas : Taufiq)

Malam pertama kat dorm..malam pertama? kah3..nak tidur x boleh..try la buat addmath..buat dua soalan je dah sakit kepala..pukul 1 aku tidur..aku dengar kawan aku tidur lambat sebab melompat dalam kolah dalam bilik air..form5 macam budak² pon ade..hu3
(Tempat menginap)



Awal² pagi sarapan lepas tu berkumpul pergi USM..perjalanan nak pergi USM tu punyelah lama..kebas bontot..nasib baik ade kengkawan yang best..

(Sahabat² sekelas..comel x aku?bhak3)
(Dari atas kiri : ChuyRy, Syafiq, Fayyadh, Epoi, Shuhairi)

Bas lalu jambatan paling panjang, Jambatan Pulau Pinang! Ni kali kedua aku lalu jambatan ni..memang tenang tengok air dengan langit..sejuk je perasaan..chewah..hu3



Sampai USM, lengang je..semua orang cuti kot..ronda² USM, ambil gambar..kawan aku si Fayyadh dengan Syafiq jumpe arca..diorang x ajak yang lain pon T__T



Berapa minit je lepak kat USM lepas tu cikgu panggil suruh naik bas..destinasi x tau nak pergi mana..surprise je..hu3
Lepas USM kitorang pergi War Museum..
War Museum ni ade macam²..kubu British dulu untuk jadi tempat pertahanan British tapi bila dah diambil oleh Jepun, tempat ni dijadikan tempat kekejaman tentera Bristish..pancung kepala lah..macam²..aku pon penat naik turun tangga sebab luas sangat..

(Tempat sunat kepala..kah3..ni tempat pancung kepala)

 
 (Bendera British yg original)

 (Tempat hukuman gantung)

 
(Bendera Jepun yg original)

Memang penat lah berjalan kat Muzium ni..hari paling penat..time tu dah la batuk..sakit dada..air plak x bawak..naik atas bas terus aku melantak air..ha3

(Atas kiri : Shuhairi, Zuhairi | Tengah kiri : Aku, Epoi, Ayu, Haiza | Bawah : Azlin)

(Dari kiri : Zuhairi, Epoi..akibat terlalu penat..ha3)

Lepas tu menuju ke Taman Herba..banyak perkara ada kat Taman Herba tu..semua dia ceritakan..yang aku terkejut dia cakap bunga cengkih pon ade tiruan..biar betul! Bunga cengkih yang tiruan boleh menyebabkan banyak penyakit..kalau nak yang asli mahal sikit & susah nak jumpe..cara nak tahu yang asli kulitnya lebih nipis & satu lagi petua korang ambil sikit pastu makan..kalau korang rasa manis, tu lah yang asli! Beli lah yang asli!



Lepas dah puas rehat program seterusnya pergi naik lori..eh, feri..pertama kali naik feri..ramai orang tunggu..sebelum naik feri ambil gambar banyak²..hu3

(Geng 5 Ibnu Sina yang join rombongan)


(Bersama guru kelas)





(Aweks 5 Ibnu Sina..yang duduk kat barisan depan yang belah tepi sini tu aku punye!hehehehe)

Jom naik feri :)









Rase time naik feri tu rase biase je..kah3..cume kali pertama je naik..
Esoknya pepagi lagi dah kena siap pakai baju sekolah sebab nak pergi UUM..besar gile UUM..yang masuk hari tu baru perpustakaan dah dua tiga tingkat..kah3..wifi pon ade..syok²..hu3


Lepas UUM pergi Rumah Kelahiran Tun Dr. Mahathir..agak boring kot..ha3..tapi Mahathir ni memang seorang yang bagus..









Lepas Rumah Kelahiran Dr. Mahathir ni, bas bawak kitorang pergi tempat sejarah..aku dah lah lemah sejarah..






(candi yang digunakan oleh sami pada zaman dulu)

(Tapak arkeologi)


Tapak arkeologi ni dalam kebun sawit..aku pelik jugak macam mana diorang jumpe bende tu nun bawah tanah..pelik²


(Baju kuning cikgu sejarah sekolah aku..dua² orang ni master dalam sejarah! =.=')

Okeh..dah penat aku upload gambar je..sekarang aku nak cerita pasal perkara yang aku nak kongsi dengan korang..kitorang singgah Masjid Kapitan Keling sebelum kitorang naik feri..benda ni aku nampak dengan mata aku sendiri & mata beberapa orang kwn aku..sila besarkan gambar kalau nak tgk lebih jelas..









(Sila besarkan..bendera ape kaler hijau tu?? minta sape² yang tahu tlg bgtahu ye)


(Lambang bulan & bintang pon lain dari masjid lain)


(Lambang ape tu?)



(Dari dalam)






(Lihat dengan teliti)

Adakah semua bintang tu sama dengan lambang bintang Israel aka Yahudi? Aku pon x sangka benda ni pon ade dekat Penang..sape la arkitek masjid ni..masjid India Muslim yang aku pergi kat Taiping ok je..




Sampai sini dulu..mintak maaf banyak sangat gambar..hu3

Sekian Terima Kasih
Thanks for reading :)

P/s : Aku ade jumpe lambang yg menyerupai
star of david & kat tengah lambang tu ade bentuk
bulat macam mata yang aku rase itu melambangkan
mata Dajjal..nnti aku try ambil gambar

2 comments:

  1. spe yg dok tgok blog nie,comfirm sej ckup2 mkan...hahahaha

    ReplyDelete