Pages

Sunday, February 13, 2011

Macam Mana Nak Guna Twitter Ni?!

Hello :D

Kali ni nak kongsi cara guna Twitter :)

Twitter ni dulu adalah tempat untuk berkongsi maklumat.. Tapi sekarang dah jadi tempat untuk sebar maklumat dengan tempat untuk membebel tak berhenti-henti.. Haha!

Sebelum tu jom tengok video NewTwitter yang dihasilkan oleh Twitter :)
Kepada yang belum tengok, sila tengok sampai habis.. Baru korang faham..



Amacam? Dah faham sikit kan?

Profile

Home Page

Kepada yang nak tahu cara guna Twitter, boleh tengok & baca kat sini - 'Link'

Kat Profile, kita hanya nampak tweet hanya dari tuan punya profile..

Home Page adalah tempat dimana kita akan lihat timeline kita & orang yang kita follow atau following..
Maksud sebenar Timeline - 'Link'

Cara nak tweet..


Taip kat 'What's Happening?'.. Google Translate kan bermaksud 'Apa Yang Terjadi?'.. Apa yang jadi kat korang, boleh taip ye.. Ikut suka korang lah.. Huhu..
Pastu klik 'Tweet'
Jumlah patah perkataan tak boleh lebih dari 140.. Kalau jadi -negative tak boleh tweet..



Dah keluar.. Senang je.. Kadang2 kita tweet terlanjur.. Jangan risau.. Kita boleh delete.. Caranya hanya klik delete pada tweet korang.. Tweet orang lain korang tak boleh delete ye..

Macam mana nak @reply atau mention seseorang? 'Link'
@reply atau mentions ialah yang ada simbol @ & ID Twitter orang tu.. Contoh: @ChuyRys
Nak tengok siapa yang @reply atau mention kita, klik kotak @Mentions..

Cara nak reply..


Klik Reply pada tweet yang korang nak reply.. Pastu akan keluar window kecik..

Sila klik kalau nak tengok lebih jelas

Lepas tu tekan 'Tweet'.. Done!

Cara nak mention orang..

Taip kat 'What's Happening?' atau 'kotak tweet' dengan simbol @ berserta ID Twitterer.. Pastu taip la apa yang korang nak send kat dia.. Macam sms la tapi orang lain pon boleh baca..


NewTwitter ada kemajuan Autocomplete Mentions.. Korang @ & huruf pertama contohnya @s (macam gambar kat atas), semua Twitterer yang bermula dengan huruf 's' akan muncul.. Korang boleh pilih dengan menggunakan 'Up Arrow' & 'Down Arrow' pada keyboard.. Nak lebih tepat, taip lagi huruf seterusnya..


Klik kat nama orang tu atau tekan je 'Enter' sebab jauh kan nak alih tangan ke mouse.. Alang-alang jari kat keyboard, tekan je enter.. Lepas tu taip la..


Lepas tu klik 'Tweet'.. Done!

Untuk mention, ID Twitterer boleh diletakkan di awal tweet atau di tengah2 atau di hujung.. Tak kisah, janji untuk mention orang tu, pastikan ID Twitter orang tu ditaip & ada simbol @

Retweet tu mende? - 'Link'

Ce cite ce cite.. Haha!

Retweet adalah me-tweet kembali tweet samada tweet kita atau tweet orang lain.. Cuba faham ayat Re-tweet.. Contoh la Rewrite.. Maksud dia kan tulis sekali lagi.. Samalah macam retweet.. Aku nak terangkan dah tak reti ni.. Haha!

Camne nak Retweet?

Pergi kat tweet yang korang nak retweet..


Klik 'Retweet'


Klik 'Retweet' sekali lagi..

Siap..


Lepas retweet, nak undo retweet pon boleh (macam gambar kat atas)..

Camne nak tengok tweet yang kita RT?

(Retweet lebih glamour amous disebut RT)

Klik kat tab 'Retweets'


Kat situ ada 'Retweet by others' yang bermaksud senarai tweet yang di-RT oleh following.. Faham? Kalau tak faham cuba ye nanti..

'Retweets by you' bermaksud senarai tweet yang kita dah RT..
'Your tweets, retweeted' bermaksud tweet kita yang di-RT oleh orang lain.. Kita boleh tengok sape yang RT tweet kita tu..

Bercakap pasal Retweet.. Yang tadi adalah fungsi RT yang baru atau New Retweet.. Old Retweet pon ada tapi tidak sekarang Twitter dah tak buat fungsi tu.. Jadi kita kena buat dengan manual.. Senang je.. Fungsi Old Retweet adalah untuk reply kepada twitterer tersebut dengan mempamerkan tweet dari twitterer tersebut sebab kadang2 twitterer tu tweet bnyk sgt sampai orang reply pon dia pening orang reply tweet yang mana satu.. Haha!

Mula2 klik reply..

Lepas tu copy tweet dari twitterer tersebut (yg berhighlight biru tu) & paste ke kotak tweet (gambar bawah)

Kalau nak tgk lebih jelas klik ye.. Sbb tak jelas ni.. Huhu..

Lepas tu kita taip di awal tweet tu dengan menaip RT

Hasilnya: RT @nenananie hoi.. hoi sakit tekak haaa!

Lepas tu kita taip la di awal tweet tu apa yang kita nak reply..


Hasilnya: same la T_T RT @nenananie hoi.. hoi sakit tekak haaa!

Lepas tu klik 'Tweet'

Siap :D

Kalau korang nak buat; RT @nenananie hoi.. hoi sakit tekak haaa!, pastu terus tweet pon boleh.. Ia bermaksud kita pon sakit tekak jugak.. Tanpa ayat yang kita nak reply..
Amaran!: Jangan lupa space di mana yang perlu!


New RT & Old RT kedua-duanya berguna.. New RT ni kalau tweet tu panjang ke, kita malas nak edit copy paste balik ke, pakai je New RT.. Old RT ni fungsi dia macam kat atas.. Kalau tweet panjang kita nak Old RT, kita boleh delete sikit tweet dia supaya kita nak tweet tak lebih 140..

Apa fungsi Favourite?

Favourite ni fungsi dia macam bookmark pada browser iaitu untuk simpan link, tweet yang kita suka atau penting & kita boleh baca di lain kali.. Tak payah la susah2 nak pergi scroll page twitter orang tu cari tweet yang korang cari.. Berzaman la kalau tak jumpa.. Haha! Tapi sape yang mata dia cekap boleh la.. Tapi Favourite kan ada.. Kenapa cari jalan yang susah? Guna la jalan yang mudah..

Favorite tu apa? - 'Link'
Camne nak Favorite?
Klik pada 'Favorite'


Dah siap.. Haha!


Macam mana nak tengok senarai Favorite?

Tengok kat ruang tepi kanan..


Klik situ & kita boleh tengok..


Amaran!: Favorite juga boleh di lihat oleh orang lain.. Kita pon boleh tengok Favorite orang lain.. Jadi, guna elok2 ye.. Huhu..

Messages tu apa? - 'Link'
Message atau lebih dikenali dengan Direct Message atau lebih senang DM.. DM ni digunakan untuk berbual secara rahsia.. Orang lain tak tahu.. Korang nak bagi no telefon ke, apa2 saja.. DM diperlukan.. Huhu..

Macam mana nak DM?

Bukak tab 'Messages'..

'New Messages'

Masukkan ID Twitter yang hendak kita hantar DM..

Lepas tu taip la yang korang nak taip..

Send!


Direct Message juga boleh delete.. Tak kan nak biar message berlambak2 kan.. Delete la mana yang tak perlu simpan.. Macam SMS.. Cara nak delete, tengok kat message yang nak delete.. Kat situ ada 'Delete' berserta ikon tong sampah.. Kalau dah delete, hilang terus.. Tak payah nak cari lagi.. Huhu..

Kalau tak nak masuk 'Messages' untuk hantar DM.. Korang boleh taip kat 'What's Happening?'

Contoh: d chuyrys mesej korang
Atau
D ChuyRys mesej korang
Mana2 boleh..
Automatik 'What's Happening?' akan bertukar kepada 'Message username'

Boleh ke DM ke Twitter sendiri? Haha! T_T

Ni adalah cara2 nak guna Twitter..

Selamat mencuba :)

Jom tgk video yang dihasilkan oleh Andyhowtt :)



Entri ni baru lepas ghaib setelah aku siap taip.. Sebab tu yang atas2 tu ada kaler2 biru.. Aku dah tak reti nak buat macam mana.. Lagi pon malas nak tgk coding.. Haha! Mula2 aku buat kaler2 biru.. Macam hodoh plak.. Aku tekan la CTRL + Z.. Dah tekan beberapa kali, aku tekan lama2.. Tgk2 semua hilang.. Tang2 ni la automatic saved laju je save sampai aku tak sempat nak tekan CTRL + Y T_T cuakebebeb..yang ada dengan aku hanya page preview..macam2 aku buat..convert ke pdf lah, word lah, save page lah bukak dgn application macam2.. Haha! Cuak punya pasal.. Lepas tu aku right klik, view page source.. Huyoo.. Bnyk coding.. Haha.. Aku cari la start entri ni yang Hello.. Aku copy sampai Thanks for reading.. Pastu aku paste.. Fuuuhhh.. Lega.. Bahaha! Kenalim weh!

P/s: Korang akan belajar
cara guna Twitter dgn
lihat tweet dari org lain..
Aku dulu mcm tu la..
Tgk tweet orang..
Sekarang aku dah jadi
Tahi Twitter! Bahaha!


Thanks for reading :)

35 comments:

  1. takdek pon aku nye tweet?
    iskkk ngaju aa gini haha

    ReplyDelete
  2. nice..nice..pnjg gile..rjin ko erk..klu ak mmg TAK aaar..hahahaha

    ReplyDelete
  3. [Paan Jr]
    demo offline kot maso ni..hahaha

    [apiih]
    untuk panduan kawan2 & newbie..hu3

    ReplyDelete
  4. hahaha, thanks sebab buat benda ni, aku baru je nak belajar tentang twiter ni..^^

    ReplyDelete
  5. panjang tu.. kalau bagi by part pun ok.. tapi memang lengkap lah.. :D

    Pendapat anda?
    Nombor telefon di facebook-sila jaga privasi anda

    ReplyDelete
  6. [Arpiiz]
    Sama2..no hal..hu3

    [Hasrol Nizam]
    alhamdulillah la aku x tinggal ape2..haha

    ReplyDelete
  7. rajin!!!!aku nak buat tapi macam tak tahu nak start acaner.kikikiki

    ReplyDelete
  8. wah tengs bg tips. baru je nak belajar. hehe

    ReplyDelete
  9. tq 4 d tips.. baru tau nak guna sket2.. hehe

    ReplyDelete
  10. thanks2. manual cara twitter dlm bm senang ckit nak pham. hehe...

    ReplyDelete
  11. camne nk upload gmbar?

    ReplyDelete
  12. geng..mcmane nk buat org follow kte?ak dah follow 100+ org,tp tkde sape follow aku pun..

    ReplyDelete
  13. We have somebody that must raise $35, 000 to get from debt after being laid off.
    This could give her the fresh start life classes only a few jobs in this field she could move and begin over.
    I would really like to help her and begin an internet site for donations,
    even if people just gave a dollar, you get enough
    people and it could change lives..

    my page - www.korutla.com
    Look into my web page : Paxil Birth Defect

    ReplyDelete
  14. i would like to put the blog comment approval on my myspace, but i cant learn how to get it done.
    some one please help..

    Take a look at my homepage: http://fanfeed.com/index.php?do=/profile-29850/info/
    Here is my webpage : Paxil Birth Defect

    ReplyDelete
  15. Our business continues to be mentioned on the blog in the
    negative way and I is unsure could can get the anonymous blogger to eliminate the
    post.. I've emailed her but have had no response. What exactly are my options and what should my next thing be?.

    Feel free to surf to my blog; vaginal mesh compensation

    ReplyDelete
  16. Good post. I learn something totally new and challenging
    on websites I stumbleupon on a daily basis. It's always exciting to read content from other authors and practice something from other web sites.

    Also visit my web page root canal cost

    ReplyDelete
  17. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice,
    keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back down the road. Many thanks

    My web site; family.1100service.com

    ReplyDelete
  18. EYE ON MIAMI Another concern is gang members joining the U.
    S. military and teaching skills they learn to
    fellow gang members, though the FBI said some members may join the
    military to escape gangs. http://tinyurl.com/amtx2ln Protection From Public Records Paying for lunch using your mobile phone

    ReplyDelete
  19. Nice post. I was checking continuously this blog and I'm impressed! Very useful info specifically the last part :) I care for such info much. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you and good luck.

    Feel free to visit my weblog: http://www.gabbitt.com/index.php?do=/profile-16759/info

    ReplyDelete
  20. I like the valuable info you supply for your articles.
    I will bookmark your blog and check again here frequently.
    I am somewhat certain I will learn many new stuff proper right here!
    Best of luck for the following!

    my site root canal Symptoms

    ReplyDelete
  21. Нello eveгy one, hегe everу perѕоn
    iѕ shагіng such κnοw-how, therеfore it's good to read this web site, and I used to visit this webpage everyday.

    Also visit my site :: rocket spanish download

    ReplyDelete
  22. What i do not understood is if truth be told how you are now not really a lot more neatly-favored
    than you might be right now. You're very intelligent. You already know therefore considerably in relation to this matter, made me in my opinion believe it from so many numerous angles. Its like women and men aren't
    fascinated until it's one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs excellent. All the time care for it up!

    my site prints

    ReplyDelete
  23. Increase the tempеrature of thе oѵen tο 450 degrеes.
    Add аnothеr cup of thе flοur and stir until you hаѵe a dοugh
    ball. Fοr sеverаl weeks I had
    been ѕeeing this commerсial on televiѕion telling
    about a new pizza anԁ ѕіnce I lοve pizza I ԁecіded
    to puгchase onе οn my next shoppіng trip.


    Alѕo viѕit my web blog :: nonoba.com

    ReplyDelete
  24. Dip remaining fouг tortillaѕ into sauce
    anԁ organіze above 2nd layer. These suрρlies are noгmally spotted in all types
    οf homes, even those people thаt are not intended to be 'green'.
    Cоntіnuе eleven mіleѕ, and look at fastidiously for the indicator to Laupahoehoe Level Bеach front Park on the properly.


    Also visit my ωеb pagе - Pampered Chef Pizza Stone Warranty

    ReplyDelete
  25. I'm extremely inspired along with your writing talents and also with the layout on your weblog. Is that this a paid topic or did you customize it your self? Anyway stay up the nice high quality writing, it's
    uncommon to peer a great blog like this one nowadays.
    .

    Here is my weblog ... Moin.Serverjeiro.Com.Br

    ReplyDelete
  26. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is important and all. Nevertheless think of if you added
    some great pictures or videos to give your posts more, "pop"!
    Your content is excellent but with images and clips, this website could certainly be one of the
    most beneficial in its niche. Fantastic blog!


    Feel free to visit my weblog cost of dental implant

    ReplyDelete
  27. Riԁiculous ѕtoгy thеre. What occuгred aftеr?
    Τake сare!

    Ηere is my web site Chemietoilette

    ReplyDelete
  28. Hаvе you еveг thought abоut
    creating an ebоok οr guest аuthoring on otheг sіtes?
    І have а blοg bаsеԁ upon on the
    same ѕubjеcts you discuss and wοuld really lіκe
    tο haνe you shaгe sоmе storieѕ/informatiοn.
    I know my геaԁers would aρргесiate youг ωork.
    If you are еνen remotely intеrеѕted, fеel freе tο shoοt me an e-mail.


    Hеre is my wеb-ѕitе ... dustin0bail.weddingwindow.com

    ReplyDelete
  29. ӏt is рeгfеct time to makе some
    plans for the futurе and it's time to be happy. I've rеad thіs post
    and іf І сould I desire tо suggeѕt you some interesting thingѕ or suggestiοns.
    Maybe you could write next articles referring tο thіs
    аrtіcle. I wish to read even more things about it!


    mу blog post :: http://wikimaster.org/

    ReplyDelete
  30. It's appropriate time to make a few plans for the long run and it's time to be happy.
    I've read this post and if I may I want to recommend you some interesting issues or tips. Maybe you can write next articles regarding this article. I wish to read more things about it!

    Take a look at my weblog - http://backtier.com/index.php?do=/profile-26563/info

    ReplyDelete
  31. Τhankѕ for уour persоnаl mаrvelous poѕting!
    ӏ definіtely еnjoyed reading it, you're a great author. I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back sometime soon. I want to encourage you to ultimately continue your great posts, have a nice afternoon!

    My blog: augenoperation

    ReplyDelete
  32. Greetings! Thiѕ is my first cοmmеnt herе sο Ι juѕt wantеd
    to give a quick shout out anԁ say I reаllу enjoy reading thгough your аrtіcles.

    Cаn you reсommenԁ any
    otheг blogs/wеbsіtes/forums that deal with the ѕamе subjeсts?
    Τhanκs!

    Alsο vіsit my ѕite wiki.gn-community.de

    ReplyDelete
  33. Nak Tanya ni knpa bila sha tweet & siap mention org 2...then tngok Kat wall dia tweet tak x kluar pun...??? Bla dah mcm 2 dah tentu2 dia x dpt bca tweet kita 2 kan...??? So, what should I do...help me please.....I'm still new in tweeting....

    ReplyDelete