Pages

Tuesday, April 20, 2010

10 Sebab Kawe Guno Tenet (tiada kene mengena dgn Stimik atau BerukBand)

Assalamualaikum...

Hari ni Negeri Perak cuti sebab hari jadi Sultan Perak..enjoy la hari ni..ahaha..tapi aku nak g kedai handset sebab nset sony aku problem..network die rosak balik..pastu asyik hang je..cis! geram gile..dah la line maxis wat hal jgk..xde line sebab guruh ngn kilat kuat sgt..kamonla maxis..cepat² la repair..eh..nset pon x repair lg..aduyai..duit xde  T___T agak² mahal x repair??

 Berbalik kepada tujuan sebenar entri ini..ini adalah contest dari seorang yg handal yg menggelar dirinya Atok Poyos yg merupakan pereka Empayar-Poyos kalau x salah la..huhuhu yg sekarang nie meletup kat FaceBook..agak berdebar² bile taip & memikir tentang entri ni sebab first time join contest..hohoho..contest ni aku tau dari Abg aku..pepagi aku bukak blog, cek bukan cek duit shoutbox, die suruh join contest..first time dowh..hahaha..jadi aku join la contest nie..ngah malas wat homework, baik taip entri..huhu..semalam dah buat kerja sejarah sampai kul 3..aku ingatkan x nak tido sbb nak siapkan tp xleh sbb ngntok sgt..huhu

Zaman sekarang ni internet lebih penting dari tv..tul x? tp law xde tv pon xleh jgk..errkk, dua² penting la maknenye..haha..setiap perbuatan kite buat mesti ade niat..kite gune internet setiap hari, ni yg ade internet kat rumah la xpon berukband, mesti ade sebab kenape gune internet..manelah tau tension ke, nak headbanging dengar lagu Core ke..huhu..kalau yg dah kemaruk sgt sbb xde internet kat rumah, pegi cc je..main game je....ade jgk yg nak tgk ehem² ke, kat rumah xleh nnti kantoi, jd g la cc..hahaha..kalau nak g cc g la cc Akak Yash x pon cc Akak Stoberycoklat..bagi la dorang untung..kalau dorg untung, leh la akak² tu belanje aku sbb aku dah promot cc diorang..wakaka

Aku pon mesti ade tujuan kenape gune internet..mcm korang jgk..aku ni normal jgk cm korang..huhu

1. Ber-Internet untuk Ber-Tweet di Twitter




Bende ni first, mule², pertama sekali aku buat kalau aku connect internet..kalau kat rumah aku bukak TweetDeck tp kalau aku g cc aku bukak web je..Twitter nie paling best sbb mcm² karenah manusia² yg asyik tweet je..kadang lawak, sedih, lawak sampai guling² pon ade..haha..aku juga banyak belajar dari kakak² dan abg² senior kat sini..bnyk maklumat..huhu..ramai kwn aku tnye "best ke Twitter?" Aku jawab je la best sbb aku minat..wakaka..dorang semua ckp mcm x best je..lum try lum tau taw..huhu..aku dulu mule² buat x tau nak buat ape..bile dah tgk Abg aku gune Twitter, baru aku aktif menggunakan Twitter nie..akademik x aktif pon T___T

2. Ber-Internet untuk Ber-Blogging dan Ber-GMail


Sebab ape aku satukan dua perkara nie? Sebab Blogger ngn GMail same je destination die..huhu..mule² aku bukak GMail dulu..check email ape semua pastu terus ke Blogger tanpa logout..kan senang..huhu..ber-blogging ni atau ber-blogwalking ni bnyk pengetahuan akan kite dapat..dengan membaca kite dapat menambah pengetahuan..jadi aku nak nasihatkan baik korang bace entri² blogger² ni dari tgk ehem²..dapat dosa ade la..astaga..aku blogging sbb suke² & sbb nak release tension ataupun luahkan perasaan pon ade..huhu..everything..aku ni x leh sehebat Apiih, Anarm, Azfarul, AnnadzirahStoberycoklatIeyraDaus HijauMiszgarfienYashPakeri Otomen Taro & ramai lagi..jgn kecik hati plak kalau aku x sebut blog korang..korang pon ape kurangnye..huhu

3. Ber-Internet untuk Ber-Social di Myspace, Facebook & Lain²



Sekarang ni boleh dilihat Myspace ngn Facebook begitu ramai org & rasenye lebih ramai dari blogger..dulu hanya Myspace ngn Friendster..sekarang Friendster x sunyi sepi x de org..kesian..huhu..ramai yg layan Facebook skarang..mcm² dorg buat..application pon bnyk & ngarut² plak tu..aku x minat..mungkin x de mase nak buat semua itu..haha..poyo..game Kesatria-Poyos pon aku x pernah main..wakaka..nnti lepas SPM aku try join..huhu..Myspace ngn Facebook selalunye aku cari kwn, chat ngn kawan²..yg paling penting aku upload gambar kat Myspace ngn Facebook..penuh album dalam tu..hahaha..lantak..sekarang ni kan zaman moden..mane pakai album gambar yg buku² bnyk tu..serabut penuh rumah..haha =P

4. Ber-Internet untuk Melayari YouTube



YouTube taw..bukan RedTube <--(sape berani click la..hahaha) Youtube ni die dah upgrade jd lain macam dari yg lame..load video pon lambat..benci aku..huhu..Youtube nie mcm² leh cari..video lawak, music video, yg sengal² pon ade..huhu..nak tgk movie pon boleh..kadang² ade org baik hati upload satu cerita full kat Youtube..baik sungguh hati org tu kan..huhu..aku slalu cari video ikut mood..kadang cari lagu, tgk top gear ke, raja lawak ke..huhu..sekarang ni aku baru dapat video baru..lawak bg aku..haha..leh tgk kat sini..Youtube pon video mcm² pon ade..budak² melayu plak yg upload..ape nak jd..taubatlah kau wahai manusia..huhu..sape nak layan video yg aku ngah layan gile² dua tiga hari ni, aku letak kat bawah ni..



5. Ber-Internet untuk Ber-Main Runescape


(sape plak promote Tweet tu..haha)

Runescape ni merupakan Number 1 Free Multiplayer game..dah lame aku main mende nie..syok..huhu..aku teringin sgt nak jd member tp kene bayar setiap bulan..pokai la aku nnti..huhu T___T jd terpaksalah aku main free je..quest pon dah abeh..stakat naikkan level je la..kwn aku ade sorg je yg layan game ni..kwn kelas aku..dok sebelah aku plak tu..huhu..kwn aku yg x pernah main plak die tnye "pehal game bodoh ko main nie??" ape yg bodohnye..ko yg tnye la bodoh..wahaha..tak²..ko x bodoh cume kurang pengetahuan..huhu..game ni la paling power yg gune browser je nak main..kalau nak nampak best lagi gune Google Chrome pastu wat Application Shortcut..perrghh! masyuk..wakakaw..tapi lame² main bende ni boring jgk..law boring nnti aku main Kesatria-Poyos pulak..huhu..korang cube la Runescape nie..mmg agak boring tp best..huhu

6. Ber-Internet untuk Menambahkan Pengetahuan Tentang Islam di ILUVISLAM


ILUVISLAM merupakan website yg paling bnyk membincangkan masalah² untuk memberikan petunjuk kepada semua manusia..aku baru je seminggu berjinak² dengan ILUVISLAM..setakat ni aku baru bace tentang masalah remaja zaman sekarang contohnye couple, jodoh & mcm² lg..mmg terang & tenang hati aku lepas bace walaupun taubat rasenye kejap je, ape nak jd ngn aku nie T___T alhamdulillah aku dapat petunjuk ke jalan yg betul..mmg bnyk sgt article kat dalam tu..sehari bace pon x habis..huhu..dah la panjang² plak tu..rajin sungguh yg menaip article tu..tgh bace rase nak skip tp rugi la..terpakselah bace semua..huhuhu T___T aku akan teruskan pengembaraan aku kat ILUVISLAM mungkin ade mase lapang tapi yg penting lepas SPM aku akan mengembara seluruh ILUVISLAM..huahuahua..daripada korang tgk ehem², baik korang bace article yg panjang berjela..insyaallah dapat pahala kerana setiap perbuatan baik dibalas dengan pahala manakala perbuatan jahat akan dibalas dengan dosa..marilah kite fikir same² termasuk aku sekali, fikir nak masuk syurga ke neraka..takut T___T

7. Ber-Internet untuk Download Lagu atau Album, Movie serta Update Software 

 

Zaman sekarang ni x yah nak beli² lagu dah, download je..mcm² ade kalau ade la..huhuhu..kalau nak album artis atau band yg korang minat, cari je, mesti ade kalau ade la..huhu..aku ngah tunggu album terbaru The Strokes x keluar² lagi..lenguh kaki tunggu..huhu..kalau nak album sape² ke x yah g kedai beli, download pon leh dapat full album..siap ade cover album lagi..haha..kecualilah kalau yg peminat fanatik ataupun pengumpul album sebagai hobi, beli la yg ori..jgn beli cetak rompak..huhu..bnyk duit x pe la..movie plak x yah kluarkan duit nak g beli dvd ori, download je la bro..huhu..jimat belanja..duit tu leh beli rokak atau rokok ke, bayar berukband ke, beli makanan ke kan lagi kenyang..huhu "KEPADA PEROKOK, ROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN & BOLEH MENYEBABKAN ANDA X SEMPAT TUA..BILE X SEMPAT TUA, MAMPUS" kata² kumpulan Sepah..huhu..internet juga boleh kite update software dgn meng-uninstall-kan software yg lapuk di telan zaman tu dgn software yg up-to-date..bende paling penting kene update ialah antivirus..bak kata org pandai IT "Kalau pc x update antivirus samelah mcm pc tu x de antivirus & mungkin penuh virus H1N1" kalau x de internet, leh la g cc, download offline update pastu masuk dlm pendrive pastu update la antivirus korang kat rumah..susah sgt mintak tlg kwn yg ade internet je..kawan kan selalu tolong kawan..haha


8. Ber-Internet untuk Baca Surat Khabar Online



Bende ni paling penting sebab kite kene tahu hal² dunia..law tidak ketinggalan..aku pon x peduli sgt berite² dunia nie..wakaka..dengan gune Internet je dah jimat beberapa ringgit untuk beli paper..semuanya di hujung jari..haha..setiap syarikat surat khabar ade kelainannye..selalu kadang² aku bukak Berita Harian OnlineHarian Metro OnlineKosmo..Utusan Malaysia x slalu bukak x tau nak sebab ape..huhu..tp ade la jgk bukak tgk², golek² kat situ..surat khabar omputih plak agak sukar aku nak bukak..hahaha..contohnye New Straits TimesThe Star..cikgu BI aku selalu pesan suruh bace paper omputih..terasa malas sgt..haha..tp berita² semasa ni aku lambat dapat sebab x minat sgt nak tgk berite kat tv..paper kadang² beli sebab online pon boleh beb! Lu kene beb! mengarut jap..huhu

9. Ber-Internet untuk Study Depan Komputer



Bile dah study dalam bilik x leh masuk jgk dalam kepala otak, mulelah cari alasan nak stdy kat tenet..haha..aku jumpe website nota sejarah je kat sini..sambil bace nota sejarah tu sambil dengar lagu sambil headbanging..hilang abis tension yg terpendam..haha..mujurlah masuk jgk dalam kepala otak walaupun x melekat sgt..sejarah amat susah..aku tnye kwn aku "Sejarah ko dapat brape?" die jwb "90 berape ntah" perrghh! aku dapat 48 je..wakaka T____T pehal la korang hebat sgt..harap² study gune tenet ni membuahkan hasil jgk kepada result sejarah aku..huhu

10. Ber-Internet untuk Mencari Macam²



Mesti terfikir ape yg mcm²? huhu..sila fikir positif..haha..mcm² maksud aku nak cari gambar ke, resepi ke, petua² ke, tutorial ke eerrmmm..ape lg ek? dah la tu..x de idea dah..haha..dah penat menaip..huhu

Sekian sahaja entri kali ini yg aku melibatkan diri untuk menyertai contest Atok Poyos yg merupakan pereka Empayar-Poyos kalau x silap la..huhuhu


Thanks for reading :)
Assalamualaikum...

6 comments:

  1. ahahaha...macam nie erk ko dpn internet..bagus2..uhuhu..men lg erk ko runescape..aku dah lame tinggalkan game tuh..huhuhuhu..ko pon ape kurangnyer,blogger yg semakin naik,same ar cam aku.kita serupa..huhuhu

    ReplyDelete
  2. to apiih ; runescape main kadang² je..huhu

    to Piston Pecah ; aku x tgk lg keseluruhan cerita ru..aku tgk yg Ustaz Fadzilah Cometome je..haha

    ReplyDelete
  3. Anarm Hebat! hahaahaha.. (gelak berlagak)

    ReplyDelete