Wednesday, August 11, 2010

Air Untuk Berbuka Puasa

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera :)

 Hari ni hari pertama puasa dalam bulan Ramadhan..bulan Ramadhan ni ramai orang cakap walaupun non-muslim diorang cakap best sebab ape? Sebab ada Bazaar Ramadhan..hahaha..orang rambang mata nak beli..ingat..beli yang perlu sahaja..kalau tengok, semua sedap kan :)

Keluarga aku jenis yang suka masak sendiri..bukan aku yang masak..mak ayah aku yang masak..hu3..tapi beli kat Bazaar tu ade la jugak kadang² kalau mak ayah x tahu nak masak ape..masak sendiri lagi puas makan walaupun kurang sedap..x percaya, cubalah! :)

Mak ayah aku tukang masak je..reka² resepi..ubah² resepi..alar kadar je..dulu masa abang aku si AnarmNet duduk rumah, die lah tukang buat air..pukul 6.30 je mak aku panggil die buat air..mak aku cakap air dia buat sedap..hahaha..ni dia dah duduk KL, aku lah yang tukang buat air..antara air yang aku cadangkan waktu berbuka ialah :

  1. Paling penting air masak atau air suam.
  2. Teh O Panas..kaw! Boleh kembalikan tenaga..air sejuk x elok sangat..setiap hari mesti aku buat air ni.
  3. Air bergas ; Coke, 100Plus..tapi jangan lebih²..rosak badan.
  4. Air sirap.
  5. Air bandung ice cream soda.
  6. Air oren sunquick.
  7. Air laici.
Banyak lagi air sebenarnya..tapi ni lah yang selalu keluarga aku minum..kali ni aku nak bagi satu resepi aku sendiri..ice blended..air ni pon ok buat berbuka..sedap..segar..hu3..aku x pernah beli ice blended kat kedai..buat sendiri je..hu3

Mula², potong buah-buahan kecil²..kalau x nak buah pon xpe rasenye..aku selalu guna buah..


Lepas tu sediakan blender..masuk buah, ais, air masak, gula secukup rasa..jangan penuh² ais dengan buah tu..nanti pecah blender..air masak plak bagi ais dengan buah tenggelam je..

 

 Lepas tu blend..ini lah hasilnya..hu3

 

Walaupun aku rasa kurang sedap tapi puas minum..hu3

SELAMAT BERBUKA ^__^

Thanks for reading
Assalamualaikum :)

8 comments: